Tóth Károly

 

Mangalicákról

 

2007 óta< tenyésztem a mangalicákat, 2010-től törzstenyészet formájában, az anyaállatok (kocák) és a kanok mind törzskönyvezett állatok, a szőke mangalica fajtát képviselik. Jelenleg már van néhány vörös és fecskehasú mangalica is a hízók között. Az állomány létszáma jelenleg 110 darab, a kocalétszám most kerül felfejlesztésre, év végéig 40 koca és kocasüldő képezi az anyaállományt.
Az állatok szabadtartásban, karámos-kifutós elhelyezésben vannak, minden karámrészhez csatlakoznak három oldalról zárt fedett faépületek, ahova kedvük szerint behúzódhatnak, illetve ezek alatt történik a fiaztatás.
Takarmányukat alapvetően az általam megtermelt gabona képezi, tavasztól őszig bőségesen kapják a zöld lucernát, télen lucernaszénát, lucernaszenázst. Hozamfokozókat, antibiotikumokat az állatok nem kapnak.

 

Termékekről

 

Az általam készített termékek hagyományos, házi eljárással készülnek. A füstölt sonka- és szalonnafélék mérettől és vastagságtól függően 3-5 hétig sóban és pácban érlelődnek, majd 3-4 napi füstölés után szikkasztásra kerülnek. A kolbászok és szalámik csak hagyományos fűszereket tartalmaznak, ahogy a főzött töltelékáruk is, úgymint hurkák, disznósajt, kenőmájas. A kolbászok, szalámik 2-3 napi hideg füstöt kapnak. Sem a fűszerezés, sem a pácolás során a fűszereken kívűl semmilyen adalékonyagot, tartósítószert nem tartalmaznak.